KLIK HIER EN LIKE ONS OP FACEBOOK!

Zo laat je twee katten aan elkaar wennen

Heb jij wel eens een nieuwe kat gehaald terwijl je er al eentje had? Dan weet je hoe lastig het is om deze aan je huidige kat te introduceren. Katten zijn fantastische huisdieren, maar hun territoriale karakter maakt het introduceren van een nieuw huisgenootje een lastige opgave. Wij gingen op zoek naar de ideale manier om twee katten aan elkaar te laten wennen.

Bepaal of het een goed idee is een tweede kat te halen

Niet alle katten houden van gezelschap. Bedenk dus niet alleen wat jij leuk vindt, maar ook of je kat daar wel blij mee is. Verveelt je kat zich en wil hij vaak spelen? Dan is de kans aanwezig dat hij best een vriendje kan gebruiken. Is je kat erg gericht op zijn privacy en heeft hij een hekel aan drukte? Dan zou een tweede kat zomaar eens een slecht idee kunnen zijn. Onze aanrader: kies niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kat. Want het is de bedoeling dat jullie er allebei blij van worden.

Een rustige introductie is het allerbelangrijkst

Er zijn baasjes die hun nieuwe kat zonder pardon naast hun huidige kat neerzetten en hen er zelf om te laten vechten. Een onverstandig idee, wat ons betreft. Een dergelijke ervaring zorgt vaak voor blijvende onderlinge spanning, wantrouwen en angst. Dat is niet alleen onnodig, maar ook erg zielig. Hoe dan wel? Door de tijd te nemen en stap voor stap tot een rustige introductie te komen.

Plaats je nieuwe kat in een andere kamer en laat ze wennen aan elkaars geur en geluid

Zorg dat in deze kamer alles aanwezig is wat de kat nodig heeft. Een kattenbak, eet- en drinkbakje, speeltjes en natuurlijk een krabpaal en een mandje om in te slapen. Vervolgens laat je de katten - die elkaar nog niet kunnen zien - wennen aan elkaars geur en geluid. Een veelgebruikte methode is de katten met handdoekjes of iets dergelijks over hun kopje te wrijven en het handdoekje bij de andere kat neer te leggen. Deze kan vervolgens wennen aan de geur.

Geef je nieuwe kat de kans om de woning te leren kennen

Nu is het tijd om de rollen om te draaien: je huidige kat wordt een tijdje ‘opgesloten’, zodat je nieuwe kat uitgebreid de kans krijgt om het huis te leren kennen. Wanneer dit gelukt is, zet je de nieuwe kat weer in de afgesloten ruimte en laat je je huidige kat rondsnuffelen en wennen aan het idee dat er een andere kat in huis is geweest.

Je hebt nu al aardig wat vooruitgang geboekt. Allereerst kennen de katten elkaars geur en ten tweede is je nieuwe kat min of meer gewend geraakt aan je woning.

Tijd voor de ontmoeting

En dan is het tijd voor het grote moment: de eerste ontmoeting. Je twee pluizige maatjes zullen waarschijnlijk niet blij van elkaar worden, dus neem vooraf de nodige maatregelen. Ons advies: zet de deur van het kamertje van je nieuwe kat op een kiertje en zorg dat hij niet naar buiten kan.Voldoende verstopplekjes in huis zodat ze afstand van elkaar kunnen nemen is prettig. Zet vervolgens je andere kat op een afstandje en laat ze elkaar bekijken. Het helpt om ze te belonen met snoepjes en een aai over de bol.

Mocht er sprake zijn van agressie, laat het moment dan niet te lang duren. Sowieso is een minuutje of hooguit twee minuten genoeg voor een eerste ontmoeting.

Vervolgens probeer je het een dag of een paar uren later nog eens. Het is heel belangrijk goed naar het gedrag van de katten te kijken. Té voorzichtig zijn is niet nodig, maar het is wel echt belangrijk dat de katten elkaar niet in de haren vliegen of te dichtbij elkaar in de buurt komen. Herhaal proces een aantal keer en ga steeds een stapje verder, nog zolang tot ze samen in één ruimte kunnen zijn. Een methode die hier goed voor helpt is een hordeur. Hierdoor kunnen de katten elkaar niet aanvallen, maar ze kunnen elkaar al wel zien.

Dit kan een aantal dagen duren, maar dat is beter dan de levenslange rivaliteit die ontstaat door een te snelle introductie. Mochten ze uiteindelijk in dezelfde ruimte zijn, let er dan op dat je ze de kans geeft op hun privacy. Dus niet de voerbakjes naast elkaar zetten en niet in dezelfde kattenbak hun behoefte laten doen.

Beste vriendjes of aartsrivalen?

Het is niet goed te voorspellen of de katten vriendjes worden. Niet alle katten zijn immers sociaal van aard en soms matchen ze gewoon niet goed. Dat gebeurt bij mensen immers ook. Toch kunnen twee katten die elkaar tolereren zonder vriendjes te worden, vaak prima samenleven.

Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods