KLIK HIER EN LIKE ONS OP FACEBOOK!

Parkiet tam maken: hoe werkt dat?

Het tam maken van een parkiet is een hele opgave. Er zijn mensen bij wie het nooit lukt, maar ook mensen die het in een paar dagen voor elkaar hebben. Wij gaan uit van een periode tussen de één en twee weken. Om jou de beste kans te geven op het tam maken van je parkiet, hebben we een stappenplan gemaakt. Wij raden je aan dit op rustige wijze uit te voeren en het tempo aan te passen aan hoe je parkiet reageert. 

Gerelateerde afbeelding

Stap 1: Het draait allemaal om vertrouwen

Parkietjes zijn gezellige dieren, maar ze zijn ook vrij angstig. Zo houden parkieten niet van geaaid worden (meestal) en vinden ze het onprettig als je boven hen uit torent. Dat laatste komt doordat ze vogels zijn en instinctief moeten waken voor aanvallen vanuit de lucht. Verdiep je dus allereerst in de leefwereld van de parkiet. In zijn gewoontes, eigenaardigheden, patronen en sociaal gedrag. Door je hierop aan te passen, zet je al een grote stap richting het tam maken van je parkiet.

Stap 2: Geef je parkiet de kans om te wennen

Wanneer je een parkiet tam wil maken, werkt dit het beste vlak nadat je hem mee naar huis neemt. Maar niet al dezelfde dag; het is belangrijk dat je parkietje went aan zijn kooitje en zijn omgeving. Dit proces neemt een paar dagen in beslag.

Stap 3: Maak je parkiet fan van trosgierst

Trosgierst is voor parkieten een heerlijke snack, maar voor jou is het ’t ultieme instrument om je parkiet mee te temmen. Waarom, daar komen we zo op, maar voor nu geldt: zorg dat je parkiet in die eerste dagen dat hij in het kooitje zit, fan wordt van trosgierst. Dit maakt het later in het proces makkelijker om hem tam te maken.

Stap 4: Tijd voor de training

Nu je parkiet heeft ontdekt hoe lekker trosgierst is, kun je voorzichtig een takje vasthouden en deze door de tralies van de kooi steken. In het begin zal je parkiet misschien niet in de buurt durven komen, maar door dit een aantal keer per dag een paar minuutjes te proberen, is de kans groot dat je parkiet al snel tam wordt.

De kunst is om de voederpogingen stapsgewijs op te voeren. Dus eerst via de tralies, daarna via het open deurtje en uiteindelijk op zo’n manier dat de parkiet op je hand moet kruipen om bij het trosgierst te kunnen. Wij raden af dit vaker dan vier maal per dag te doen. Let onderwijl goed op het gedrag van je parkiet. Is je parkiet erg onrustig en angstig, geef hem dan rust. Door het proces te forceren, win je immers geen vertrouwen.

Met een beetje geluk is je parkiet al binnen een week tam genoeg om op je hand te zitten. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo kun je hem bijvoorbeeld uit de kooi laten, waardoor hij meer vrijheid en beweging krijgt (zorg uiteraard altijd dat ramen en deuren gesloten zijn!). Houd er rekening mee dat het ook langer kan duren voor je parkiet tam is: sommige mensen doen er weken over voor hun parkiet hen ook maar enigszins vertrouwt.

Ook hier, geen ervaring op het gebied van parkieten, maar prima algemene blog. Misschien wel eerst een aanrader om een blog te posten over de aanschaf van een parkiet en waar je over na moet denken voor je een parkiet neemt.


Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods