KLIK HIER EN LIKE ONS OP FACEBOOK!

7 manieren om je kat gezond te houden

Katten hebben veelal minder onderhoud nodig dan honden. Ze zijn meer op zichzelf en je hoeft ze niet uit te laten. Toch komt er ook bij de verzorging van een kat een hoop kijken. Zeker wanneer je jouw huisdier zo lang mogelijk gezond wilt houden.
Om je een beeld te geven van wat daar zoal bij komt kijken, raadpleegden we enkele specialisten in ons netwerk. Dat leverde 10 nuttige tips op om je kat optimaal te verzorgen.
     

7 manieren om je kat gezond te houden

1. Zorg voor gezonde, zorgvuldig afgewogen voeding

Het is verleidelijk om elke ochtend en avond een hoeveelheid brokjes in de voederbakje te schenken. Maar is dat ook de beste manier? Nee. Een kat dient namelijk een vooraf bepaalde hoeveelheid voeding te krijgen op basis van leeftijd, soort, geslacht en gewicht.

Deze hoeveelheid kun je het beste samen met een professional bepalen. Het voordeel hiervan is dat je veelal bespaart op kattenvoer, maar dat je ook voorkomt dat je kat over een lange termijn een ongezond gewicht krijgt.

Weet je niet of je moet kiezen tussen nat- of droogvoer? Een combinatie van beide kan een prima keus zijn. Bij twijfels hierover kun je het beste overleggen met de plaatselijke dierenwinkel of de dierenarts.

2. Met deze truc drinkt je kat een stuk beter

Ons advies: maak het drinkbakje elke ochtend of avond schoon en vul met vers water. Drinkt je kat te weinig naar je zin? Of heb je het idee dat hij gespannen is wanneer hij drinkt? Plaats dan het drinkpakje een eindje bij het voederbakje vandaan, in plaats van ze vlak naast elkaar te zetten. Over het algemeen vinden katten het niet fijn om te drinken op de plek waar ze gewend zijn om te eten.

Wil je kat daarna nog steeds niet genoeg drinken? Overweeg dan een speciaal voor katten ontworpen waterfonteintje te kopen. Dit maakt drinken tot een plezierige, vermakelijke aangelegenheid, waardoor je kat eerder geneigd is om te drinken. Wat ook goed kan helpen is het drinkbakje op de looproute te plaatsen.

Een lezerstip die we recentelijk kregen: als het erg warm is in de zomer, kan het plaatsen van een teiltje met koud water in de huiskamer een geweldige uitkomst zijn. Optioneel kun je er zelfs wat speeltjes in laten drijven.

3. Zo ga je om met de kattenbak

Het schoonmaken van de kattenbak is niemands hobby, maar het is wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Daar zijn gelukkig een aantal simpele regels voor. De eerste regel is dat je de kattenbak elke dag schoonmaakt door de ontlasting te verwijderen en weg te gooien.

Tevens dien je eenmaal per week, liefst op een vaste dag, het kattengrit volledig te vervangen en de kattenbak met desinfecterend middel schoon te maken. Het belang hiervan wordt nogal eens onderschat, maar het is echt belangrijk je kat goede hygiëne te bieden.

Heb je meer dan één kat? Dan moet je meerdere kattenbakken neerzetten, liefst op plaatsen of in ruimtes waar een kat zich niet opgesloten voelt. Wat daarbij helpt is om een kattenbak te kiezen waarin de kat via het deurtje naar buiten kan kijken.

Katten houden erg van hun privacy wanneer ze naar het toilet gaan, maar willen ook graag zien wat er om hen heen gebeurt. Veel mensen lossen dit op door het deurtje uit de kattenbak te halen, maar er zijn ook kattenbakken waarvan het deurtje doorzichtig is. Zet de kattenbak bovendien niet in de buurt van etens- en drinkbakken. Verder is het van belang de kat op de bak altijd met rust te laten.

4. Houd je kat schoon en verzorgd

Laten we dit vooropstellen: katten zijn schone dieren, maar dat betekent niet dat we ze daar geen handje bij hoeven helpen. Zo is het belangrijk om de pootjes van je kat regelmatig te controleren en eventueel schoon te maken, bijvoorbeeld wanneer de kat door de viezigheid heeft gelopen. Ook het bijknippen van de nageltjes is bij sommige katten genoodzaakt. Overleg dit altijd eerst met je dierenarts en zorg dat hij/zij dit de eerste keer voordoet.

Probeer ook eens in de zoveel tijd te controleren of de oortjes oké zijn. Teveel oorsmeer of stank zijn een teken dat er iets aan de hand is, maar door de oortjes wekelijks schoon te houden, voorkom je problemen.

Voor de oogjes geldt dat vuilophopingen en overmatig veel slapers mogelijk indicatoren zijn dat er iets mis is. Vaak volstaat het dit af te nemen met een vochtig doekje, maar het kan nooit kwaad dit eens te bespreken met je dierenarts.

Wat de meeste katten heerlijk vinden is geborsteld worden. Zeker in de periode waarin ze flink aan het verharen zijn. Belangrijk: kam met de vacht mee en niet er tegenin. Als je genoeg tijd hebt, is het onze aanrader om je kat elke week of zelfs elke dag even lekker op schoot te nemen en te borstelen. Dat is gezellig voor jou, ontspannen voor de kat en goed voor de vacht.

5. Ga elk half jaar voor controle naar de dierenarts

Dierenartsen kunnen de gezondheid van je kat beter beoordelen dan jij. Ga daarom elke 6 maanden met je huisdier naar de dierenarts. Zo voorkom je ziektes en problemen, en houd je je kat in optimale gezondheid.

Heb je twijfels over de gezondheid van je kat? Maak dan voor je naar de dierenarts gaat een lijstje met punten die je wilt bespreken. Dit kan gaan om afwijkingen in het gedrag van de kat, maar ook om een stinkende adem, vieze nageltjes, veel niezen en soortgelijke zaken.

6. Plaats de krabpaal altijd op de looproute

Heeft jouw kat de neiging om je bank of andere meubels te slopen met zijn nageltjes? Dan is de kans groot dat je de krabpaal op de verkeerde plek hebt staat. Het beste is om de krabpaal op een looproute te zetten, zodat je kat, elke keer als hij langs de krabpaal loopt, de neiging heeft zijn nageltjes te krabben.

Wat ook kan helpen is hier en daar in huis een krabplankje tegen de muur aan schroeven. Zeker voor lichte, kleine katten is dit leuk: die kunnen erin klimmen. Wil je kat nog steeds de krabpaal niet gebruiken? Maak dan gebruik van wat catnip en spuit dat op de krabpaal; vinden de meeste katten heerlijk.

7. Geef je kat elke dag minstens 20 minuten aandacht (en liefst meer)

Katten houden van privacy en staan bekend als onafhankelijk. Toch hebben katten elke dag behoefte aan aandacht, liefde en vermaak. Dat kan om aaien gaan, maar ook om samen spelen of, zoals veel mensen doen, tegen je kat praten. Katten vinden het vaak fantastisch om hun naam te horen - sommige komen zelfs meteen aanrennen voor een aaitje of een knuffel. De richtlijn is om je kat over de dag verdeeld ongeveer 30 minuten aandacht te geven. Omdat volwassen katten zo’n 16 uur per dag slapen en ook graag alleen zijn, is meer vaak niet nodig.


Reacties

  • Veel katten gaan ook naar buiten. Hebben jullie nog tips voor buitenkatten?

    Robin Verploegen

Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods