KLIK HIER EN LIKE ONS OP FACEBOOK!

5 tips voor de verzorging van een bejaarde hond

Wanneer je hond ouder wordt, is dat vaak duidelijk te merken. De conditie is niet meer wat het is geweest, er ontstaan allerlei lichamelijke klachten en het algehele enthousiasme bij je dier neemt af. Veel van deze problemen kunnen echter verminderd, vermeden of zelfs verholpen worden. En dat kost een stuk minder moeite dan je denkt.

Heb jij een oude, bejaarde hond? Of wil jij je nu nog fitte en vitale hond zo lang mogelijk in goede conditie houden? Dan helpen onderstaande tips je verder.

 

1. Ga regelmatig naar de dierenarts voor preventie

Dierenartsen weten als geen ander wanneer iets een ouderdomskwaal is en wanneer iets duidt op een andere aandoening. Het is nuttig om samen met je dierenarts te bepalen wat de gezondheidsstatus van je hond is en wat jij kunt doen om je dier optimaal te verzorgen.

Een dierenarts kan op basis van een controle maar ook op basis van jouw bevindingen en ervaring een verzorgingsplan opstellen. Dit kan gaan om de hoeveelheid beweging die je hond krijgt, de voeding, eventuele medicijnen en meer.

2. Veel bewegen is belangrijk (maar overbelasting ligt op de loer)

Oude honden worden minder vitaal. Dat merk je geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Met een jonge hond kun je moeiteloos een eind gaan fietsen of een potje apporteren in het park. Voor oude honden kan dit echter te veel zijn, bijvoorbeeld omdat hun gewrichten niet meer optimaal zijn.

Probeer eventueel in overleg met een professional een bewegingsplan te maken voor je hond. Dit houdt de conditie op peil en voorkomt kwalen die te wijten zijn aan een gebrekkige beweging. Wat ook belangrijk is: beweging maakt een hond creatief en maakt een stukje jachtinstinct los. De hond kan snuffelen, speuren, spelen en wordt zo niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk geprikkeld.

Voor extra ondersteuning bij ouderdomsverschijnselen geef je de hond CBD Drops.

3. Overweeg je hondenvoer te vervangen voor een senioren-variant

Wanneer een hond ouder wordt, vinden er nogal eens gewichtsschommelingen plaats. Meerdere factoren, waaronder beweging en algehele gezondheid, spelen daarin een rol. Dat geldt ook voor voeding.

Je kunt bij de plaatselijke dierenwinkel informeren naar de mogelijkheden voor seniorenhondenvoeding. Zij kunnen je van professioneel advies voorzien. Onze aanrader is altijd te zoeken naar voeding met de nodige omega 3-vetten en antioxidanten. Dit houdt je hond gezond en sterk, en zorgt voor een stabiel gewicht. Heeft je hond problemen met zijn gebit? Overweeg dan te kiezen voor wat zachtere brokjes.

4. Geef je hond veel liefde, warmte en aandacht

Voor oude honden gaat niet alles even makkelijk meer. Lopen is soms lastiger, evenals horen, ruiken, zien en begrijpen. Zo kan het voorkomen dat je hond bepaalde kunstjes verleerd of instructies niet langer begrijpt. Gefrustreerd raken heeft vaak geen zin; je hond is simpelweg niet meer zo scherp als vroeger.

Natuurlijk is het belangrijk om consequent te blijven, maar probeer je ook aan te passen aan de ouderdom van je dier en deze net zoveel liefde, aandacht en warmte te geven als je altijd al deed. Je maatje is al die jaren bij je geweest en heeft alleen het aller- allerbeste verdiend.

5. Maak je hond schoon en controleer vaker op vlooien of infecties

Of het nu om tanden, oren, huid, vacht, neus of ogen gaat: een oude hond is kwetsbaar voor infecties, vlooien en andere problemen. Door je hond goed schoon te houden en wat vaker te controleren op gezondheidsproblemen, voorkom je dat een infectie of andere aandoening escaleert.

Het is belangrijk dit zeer regelmatig te controleren en een spreekwoordelijke vinger aan de pols te houden. Oude honden hebben doorgaans een verminderde weerstand tegen oorontsteking, oogontsteking en huid- en vachtproblemen, wat een preventieve aanpak extra belangrijk maakt.


Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods